Events calendar

< 2020 >
September
 • 15
  15/09/2020

  12:00 -16:00
  15/09/2020-17/09/2020

  Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ го најавува своето осмо издание, кое поради ковид-ситуацијата, наместо во мај го премести за септември.

  Од 14 до 17 септември во Куршумли ан, Europe House и во Кинотеката ќе се реализира богата програма.

  И годинава важен дел од фестивалот ќе биде програмата „Скопје fellowship“, во која вообичаено гостуваат врвни издавачи и литературни агенти од цел свет, со цел македонската литература да се промовира во светот.

  Годинава гости во оваа програма ќе бидат: Назли Бериван Ак од Турција, Јасмина Радојичиќ од Србија, Доротеа Монова и Милен Милев од Бугарија.

  Види галерија

 • 15
  15/09/2020

  15:00 -20:00
  15/09/2020

  Во вторник, 15 септември, во периодот од 15 до 20 часот, во рамки на проект поддржан од Делегацијата на Европската Унија, на Фејсбук страната на Europe House ќе можете да уживате во шест Мини Астро Концерти (Tiny Astro Concerts).

  Мини концертите се снимени во прекрасниот амбиент на Кафе Литература, лоцирано во ексклузивната книжарница Литература.мк Суперстор во Сити Мол.

  More info 

 • 18
  18/09/2020

  14:00 -23:00
  18/09/2020-24/09/2020

   

  19. Cinedays Festival of European Film оваа година од 18-24 Септември низ Скопје.

  ФИЛМ НА СЕКОЕ ПЛАТНО

  Градски парк, МКЦ парк, Парк Ибни Пајко, Кино Влае, Парк Кисела вода, Кино Напредок, Кино Маџари, Дом на градежници „Кочо Рацин“, кровот на ГТЦ…

 • 25
  25/09/2020

  18:00 -19:00
  25/09/2020

   

  Во рамките на одбележувањето на Европскиот ден на јазиците и оваа година, седми пат по ред, Делегацијата на ЕУ и Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Северна Македонија организираат свечено доделување на Наградата за најдобар млад преведувач ВАВИЛОН 2020.

  Наградите ќе ги врачи новиот амбасадор на Европската Унија во Република Северна Македонија, господинот Дејвид Гир, кој истовремено ќе го најави и новото издание на наградата и ќе го објави конкурсот за „Вавилон 2021“.

  Настанот ќе се одвива во просториите на Europe House според воспоставените протоколи