Events calendar

 • 25
  25/01/2021

  22:00 -23:00
  25/01/2021

  The pandemic affects both globally and locally. It attacked all spheres of social life.
  The second edition of project “Story”, filmed on the premises of Europe House, focuses on the family.  Transformation in time of crisis, what are the challenges that family members face, where we feel stuck, whether we will be able to cope.  The show covered at it from every angle, traditional family, single parent, single parents …During a pandemic, it is necessary to support the family in all its forms.

 • 26
  26/01/2021

  11:00 -13:00
  26/01/2021
  Младински образовен форум со задоволство Ве поканува на презентацијата на наодите од истражувањето „Младинско статус кво – 10 години стагнација: Истражување за младинскиот социјален капитал“ која ќе се одржи на 26-ти јануари со почеток од 12:00 часот на онлајн платформата ZOOM.
  На настанот ќе се презентираат клучните постигнувања на проектот како и наодите од истражувањето како и Младинската Декларација – Документ за младински приоритети, потреби и визии. По презентацијата на наодите и Младинската Декларација ќе следи дискусија на која ќе се даде осврт на презентираните податоци и нивното значење.
  На настанот ќе се обрати Амбасадорот на Европската Унија во Северна Македонија, неговата екселенција Дејвид Гир, како и :
  – Министерката за образование и наука, Мила Царовска
  – Младен Фрчковски, раководител на одделение за пазар на трудот (МТСП),
  – Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски
  – Координатор на клубот на млади пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, Јован Јаулески,
  – Претседателот на Националниот младински совет на Македонија, Бојан Петровски
  – Претставник од Младите европски амбасадори (tbc)
  Регистрирајте се на: https://forms.gle/fEp6rGZyvfgeYcgQ6
 • 28
  28/01/2021

  17:00 -18:30
  28/01/2021
  Францускиот институт во Скопје и Акцелераторот УКИМ имаат чест да ве поканат на меѓународната онлајн манифестација Ноќ на идеите на тема: „ДИГИТАЛНА ЕРА: ТОЛКУ ДАЛЕКУ, А ТОЛКУ БЛИЗУ“ – НОВИТЕ НАВИКИ ПО ПАНДЕМИЈАТА
  Учесници:
  -> г-дин Оливје Крузе, педагошки директор на француската Школата 42
  -> г-дин Филип Петровски, компанија Дата Мастерс
  -> проф. д-р Владимир Давчев, професор на Филозофскиот факултет во Скопје
  -> г-ѓа Сања Фрковиќ-Гелевска, Делегација на ЕУ
  Отворање: г-дин Емануел Рембер, Директор на Францускиот институт во Скопје
  Модератор: г-дин Александар Стамболиев, директор на Акцелераторот УКИМ
  Со симултан превод.
  ЗА ДА ГО СЛЕДИТЕ НАСТАНОТ, ВЕ МОЛИМЕ РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СЛЕДНИОТ ЛИНК: http://bit.ly/39g50LH